A több tízezer éve keletkezett Hévízi Gyógytó nemzeti kincsünk, a természet egyedi ajándéka. A bõ forrású tó vize gyógyvíz, amely páratlan, zöld környezetben adja számunkra kincsét, a gyógyulást.

Az évszázadok során a orvostudomány mind jobban megismerte gyógyhatásait, olyan kezelésekkel egészíti ki, amelyek hatékonyságát tovább növelik, ezáltal emelve gyógyerejét.
A Hévízi Tófürdő címe: H-8380 Hévíz, Dr. Schulhof Vilmos sétány 1.
Telefon: +36 83 501 700
Tweet

Hévíz – Kővirág Apartman

Hévíz Tófürdő
A hévízi gyógyvizet már a rómaiak is használták, de az egyedi adottságokat felhasználó terápia gyökerei 1795-re nyúlnak vissza. A fürdõ fejlõdésének üteme a századfordulót követõen felgyorsult, a komplexum mai formáját 1904 és 1928 között nyerte el.
Hévíz Tófürdő, Gyógyfürdő, Festetics Fürdőház
További képek a Hévízi Tófürdőről

♦ A fürdő megközelítése ♦
♦ Főbejárat (Schulhof sétány)
♦ Festetics Fürdőház (Ady u.)
♦ Északi bejárat, Deák-tér (buszpályaudvar mellett; időszakos nyitvatartással)

♦ Nyitvatartás ♦
A komplexum egész éven át nyitva tart (ünnepnapokon is), így a vendégek az év bármely szakában élvezhetik az egyedülálló gyógyvíz különleges hatásait.
♦ Öltözők használata ♦
♦ Kiválasztott szolgáltatás megvásárlása a pénztárnál
♦ Az órát csatolja a csuklójára
♦ Bejárati forgókapuknál tegye az órát a kék nyílhoz, majd a zöld nyílnál haladjon át
♦ Válasszon öltözőt (koedukált, női-férfi)
♦ A választott öltözőben a csuklójára helyezett órát érintse a szekrényválasztó leolvasóhoz
♦ Keresse meg a kijelzett szekrényt
♦ A szekrény 30 másodperc után automatikusan visszazár

♦ Hasznos információk ♦
Aki már járt itt, vissza fog ide térni. A gyógyvíz és a mikroklíma együttes hatása ezen a helyen fantasztikus! Ha valaki úszott már a tavi rózsák között, soha nem fogja elfelejteni ezt az élményt.
A tóban található pihenő korlátok és gerendák pihenésre és napozásra adnak lehetőséget az úszás idején. Aki a vízben való relaxálást választja, az itt divatos polyfoam úszóval lebeghet a tóban.
Több napos tartózkodás esetén 10 vagy 20 órás bérletet érdemes vásárolni, így ki és belépéskor már nem kell újra sorba állni, és ha az ebéd nem a Tófürdő területén, hanem a városban lesz, az nem számít bele a fürdési időbe (a bérletekkel naponta 2 alkalmommal lehet belépni). A fürdő területén több napozóterasz és a elegendő napozóágy/szék áll a vendégek rendelkezésére.
Hévízi Tófürdő
További képek a Hévízi Tófürdőről

A Hévízi-tó átlagosan 2-5 méter mély, így az úszni nem tudók a számukra kialakított padlózott medencékben fürödhetnek. Továbbá biztonságos fürdőzés a tó déli részén lehetséges, ahol a vízszint kb. 120 cm. Kisgyermekes családoknak ajánljuk a Tófürdő területén kialakított gyerekmedencét.
Orvosi tanács nélkül egyszerre 30 perc fürdőzés ajánlott. 1968-ban készült el a Fedett fürdõ, Magyarország akkori legmodernebb terápiacentruma, lehetõvé téve az évszaktól független gyógyfürdõzést. A Fedett fürdõ Terápia Centrum néven, máig mûködik a folyamatos modernizációnak köszönhetõen. A Hévízi Gyógytó épületei a közelmúltban teljesen megújultak.
Hévíz Tófürdő – Bejárat a Schulhof Vilmos sétányon A Tófürdő 2009-es rekonstrukciója során gyönyörűen felújították a fürdőépületeket. A tó közepén lévő téliesített épületből az öltözők kikerültek a déli, illetve a nyugati oldalon lévő bejáratokhoz, ezáltal a tó közepén egy 2.500 m2 fürdőház jött létre. Kialakult egy olyan fürdőtér, amelyet télen és nyáron is használhatnak a vendégek.

Hévíz a Balaton északnyugati csücskénél fekszik. A település az egyik legismertebb magyarországi fürdőzőhely. Itt terül el a világ legnagyobb melegvizű, biológiailag aktív, természetes forrástava, mely testet és lelket egyaránt felüdít. Az ernyedt, lebegő érzés a vízben, a ringatózó lótuszok és a fák zöldellő lombkoronája nyugtatja az idegrendszert, s együttesen a gyógyulás pszichikai elemét jelentik. Télen a kicsapódó gőzből párasapka képződik a tó felszínén, ami gátolja a víz lehűlését, ugyanakkor egy természetes inhalatorium alakul ki. amelynek 4,5 hektáros felszíne csábítóan gőzölög a fagyos téli tájban. A Hévízi tó természetvédelmi területen fekszik. A tavat körülvevő lápok, forrásbarlang és a tó is védett természeti ritkaság. A Hévízi-tó hőmérséklete a föld mélyéből előtörő hideg és meleg forrásvizek keveredésének eredménye. Ez a kevert meleg víz táplálja a tavat. A tó vizének átlagos hőmérséklete nyáron 35-36 C, amely még a leghidegebb télben sem süllyed 26 C alá.
Hévíz Tófürdő A víz a tó szintje alatt mintegy 40 méter mélységben lévő forrásbarlangból származik, ide 93%-ban meleg (41 C hőmérsékletű) és 7%-ban hideg (26 C) víz lép be. Bár a tó vizének eredete már az ókoriakat is foglalkoztatta, a 48 méter mélyen lévő forrást több évtizednyi próbálkozás után csak 1975-ben sikerült először megközelíteni és pontosan felmérni. A tó közel 127 000 m3-nyi vízkészlete 3,5 nap alatt teljesen kicserélődik, így érthető, hogy miért annyira tiszta a víz az év bármely időszakában. A hévízi tó különlegessége, hogy nem nevezhető állóvíznek.
Különlegességét növeli még az a páratlan természeti látvány, ami az odalátogatót fogadja: a park közepén elhelyezkedő csillogó víz, a vízfelszínt borító páraréteg és az indiai vörös tündérrózsa, amely az egész tóban mindenhol fellelhető. A tó körüli lombhullató mocsárciprus fasorok, amelyek az egyediségét fokozzák.

Hévízi Tófürdő – nyitvatartás (2013. szeptember 8-ig)
Nyitás Pénztár zárás Fürdési idő
vége (tó) Wellness
zárás Kapuzárás
Deák-tér – – – – –
Schulhof sétány 8:00 18:30 19:00 19:00 19:30
Festetics Fürdőház 8:00 18:30 19:00 19:00 19:30
Szaunavilág Megegyezik a Festetics Fürdőház nyitvatartásával
3 órás belépő: 2.600,- Ft
4 órás belépő: 2.900,- Ft
Egész napos belépő: 3.900,- Ft
Gyógyhatások – a hévízi iszap
A tavat tápláló forrás a vizet állandó mozgásban tartja. A mélyből feltörő víz állandó körforgást végez. A különböző irányú áramlások a víz állandó összetételét, kicserélodését, és az iszap könnyű részeit is állandó körforgásban tartják. Ez az állandó kavargás, az alulról felfelé irányuló erőteljes nyomás a tóban fürdőzőnek könnyed, lebegő érzést kölcsönöz. Az egyenletes és állandó vízáramlás jótékony hatással van a szervezetre, mert a fürdőzőket állandó, enyhe
Hévíz – Gyógytó masszázsban részesíti.
A tó vize gáznemű anyagokban gazdag: kénhidrogént, szénsavat, metánt és rádiumgázokat tartalmaz. A vízbőséges gáztartalmát fürdőzés közben az ember önmagán észleli, mert bőrén sűrűn “rakódnak le” az apró gázbuborékok. A képződő gázbuborékok a bőr ingerlésén keresztül az egész idegrendszer működését befolyásolják. A gázok a bőrön át felszívódva közvetlen kémiai hatást fejtenek ki. A kis mennyiségben szervezetbe jutó gázoknak életműködést serkentő hatásuk van.
A hévízi iszap a maga nemében páratlan a világon. A gyógyító iszap (peloid) Hévízen valóságos ágyként béleli ki az egész tó belsejét. A 6-8 m-es tőzeget a feltörő víz forráskrátere fúrja át. Az iszap úgy képződik, hogy a forrás áramló vize a tozegtelepből finom részecskéket szakít le, s ezeket a maga vulkanikus iszapjával keverve, részint magában a tóban, részint a vízlevezető Hévíz-csatornában lerakja. Az iszapot tehát eredete alapján vulkanikus (fango = forrásüledék), és lápos (moor) iszapra oszthatjuk. A tófenék sajátos, valójában egyedülálló lápos, iszapos anyagát, a tó iszapját a nép régen “hévízi korpának” nevezte el. A “hévízi korpa” igen előkelő helyet foglalt el a gyógyiszapok között, részben összetételénél, részben radioaktivitásánál fogva. A hévízi iszap voltaképpen átmenet a tőzegek és a vulkanikus forrásiszapok között, tehát un. kevert iszap. Sokan, akik még nem ismerik a Hévízi-tó sajátosságát, a vízben lebegő “korpát” meglátva arra gondolnak, hogy a víz nem lehet egészen tiszta. Ez tévedés. A “korpa” nem szenny a vízben, hanem a gyógyhatás egyik hordozója. A tó felszínén állandóan találhatók ilyen iszapfoszlányok, melyeknek szétmorzsolásakor gáz válik ki, az iszap pedig újra a mélybe
Hévízi tó süllyed. A “korpa” szerkezetileg finom, könnyű, mint az elégetett fa hamuja. Hirtelen légnyomáscsökkenés idején sokszor a tó teljes felszínét elborítja ez az iszapfoszlány. Ilyenkor mondják, hogy “esőt jelez a tó”.
Az iszap 80 % szervetlen és 20 % szerves anyagot tartalmaz. Az ásványi alkotórészek közt a mész van túlsúlyban, mert a szárazanyag 60 %-át adja. A mészkő mellett kvarc, földpát, csillám és amfiból ismerhető fel. Ezeknek az apró, hegyes kristályú elemeknek jelentős szerepük van a bőrfelület ingerlésében. A kémiai vizsgálat az iszapból a szervetlen anyagok közül a kalcium, nátrium, magnézium, szilícium, vas, alumínium és titán szulfát, hidrogén-karbonát, klorid és jódod vegyületeit mutatta ki. A víz alatt elkorhadt növényi anyagok maradékai a forrásvíz által fellazított tőzegréteg szerves részeit jelentik, s bennük a kovamoszatok vázai, kagylóhéj-törmelékei növelik a bort ingerlo fizikai gyógyhatást. Az iszapban levő rádiumsók és redukált kénvegyületek a gyógytényezők különleges értékei. A hévízi gyógyiszap rádiumos hatása a fájdalomcsillapító sugárzásával a szervezet mélyére hatva elősegíti és növeli az anyagcserét, élénkíti a mirigyműködését, megnyugtatja az idegrendszert és a sejtműködést a gyógyulás irányába befolyásolja. A hévízi lápos iszap radontartalma az ország minden iszapja közül a legnagyobb. A tó egyetlen természetes iszapfürdőnek tekinthető. A Lótusz-öböl vastag fenékiszapja, mint taposófürdő az alsó végtagok vénás betegségeinek és izületi deformitásainak kezelésében fontos.