.

A hévízi gyógykúra hatása komplex, amelyben pontosan meghatározott szerep jut a víz hőfokának, kémiai összetételének, az iszapnak, a levegőnek, az éghajlatnak. A gyógykúra igénybevétele előtt minden esetben orvosi vizsgálat szükséges, ahol a mozgásszervi panaszok felmérésén túl a szervezet általános állapotát is ellenőrizzük (szív- és keringési rendszer, vérnyomás, esetleges belszervi-, krónikus betegségek, bizonyos műtétek utáni állapotok pontos megismerése, valamint az ellenjavallatok ellenőrzése).

Az orvos a vizsgálat alapján egyénre szabottan összeállítja a kúraprogramot, s közben a fürdőzést kombinálja sok egyéb gyógymóddal, pontosan előírja a fürdés időtartamát. Mindezt a kezelőlapon rögzíti, s a diszpécser pontos időpontbeosztást készít a kezelésekhez. A hévízi kúra időtartama 2-3 hét.

Hévízi gyógykúra, gyógyhatások

A gyógyforrás hét méter vastag tõzegbõl tör a felszínre, kioldva belõle az értékes vegyületeket. A tõzegalapú hévízi iszap, akárcsak a gyógytó, a maga nemében páratlan a világon. Hatása hasonló a gyógyvízéhez, de annál jóval intenzívebb. Rádiumos hatása csillapítja a fájdalmat, nyugtatja az idegrendszert, serkenti a sejtregenerálódást és az anyagcserét. Nyomelemeinek hatására a bõr bársonyos lesz, a többhetes kúra alatt normalizálódik a faggyúelválasztás, sõt a bioritmus is.